Jak se zbavit čmelíka ?

05. 03. 2024, 21:10

Pojďme si říct něco o čmelíku, tom nevítaném hostovi na našich pernatých přátelích. Čmelík je specifický druh roztoče, který má k obědu nejraději právě ptáčí krev.

Ačkoli se může zdát, že si čas od času dovolí malý výlet i na jiná zvířata, nebo dokonce na nás, lidi, vždycky se brzy vrátí tam, kde je jeho pravý domov - mezi peří. To znamená, že i kdyby vám nějaký ten čmelík zapadl do vlasů, nemusíte se bát, že by vás založil rodinu. Samozřejmě, pokud doma nemáte ptačího kamaráda.smiley


Ale pozor, u některých z nás může tenhle malý vetřelec způsobit alergickou reakci, podobně jako jiní roztoci. Obvykle to vypadá jako drobné štípnutí, ale ve skutečnosti je to spíše podráždění kůže, které se často objevuje na citlivějších místech, jako je podpaží nebo krk.


Čmelík je takzvaný nepravý parazit. To znamená, že se na svém hostiteli nezdržuje déle, než je nutné. Na příkladu slepice to znamená, že se na ní hostí zhruba půl hodiny, během které se nasytí, a poté odejde hledat úkryt, kde se může v klidu rozmnožovat. Další návštěva svého křídlatého stolu proběhne asi za 2-3 dny.

Proto je jasné, že boj s čmelíkem se nemůže omezit jen na ošetřování našich nosnic, musíme se zaměřit i na prostředí, kde se tyto paraziti množí a skrývají.


Takže, milí přátelé, pokud chceme našim pernatým chovancům zajistit klidný život bez čmelíků, musíme se chopit iniciativy a udržovat čistotu a pořádek nejen na nich, ale především v jejich domovech.

Vývojový cyklus čmelíků je fascinující a zároveň varující pro všechny chovatele drůbeže. Po příjmu krve samička čmelíka klade 6 až 10 oplozených vajíček, z nichž se během 1 až 2 dnů vylíhnou třínohé larvy. Tyto larvy v tomto stádiu ještě nepotřebují krev pro svůj další vývoj. Pokud se však ocitnou v nepříznivých podmínkách, například pokud odstraníte slepice, mohou v tomto stádiu přežít týdny a čekat na lepší dobu. V případě, že jsou podmínky příznivé, za další 2 dny se larva promění na čtyřnohou protonymfu, která již potřebuje ke své další proměně krev. I protonymfa může v případě nutnosti přečkat měsíce bez jídla a čekat.
Při dostupnosti krve se protonymfa rychle promění v deutonymfu a po dalším napití se vyvine v dospělého čmelíka. Pokud jsou podmínky ideální, celý tento vývojový cyklus od vajíčka po dospělou samičku může trvat pouze týden.


Dospělá samička čmelíka může žít přibližně 3 měsíce, během kterých může několikrát sát krev a postupně klást stovky vajíček, z nichž se za týden vyvíjejí nové dospělé samičky. Reprodukční potenciál čmelíka je obrovský, což znamená, že i několik jedinců může během několika týdnů způsobit rozsáhlé zamoření chovu. Z tohoto důvodu je klíčová preventivní péče, aby se zabránilo přemnožení čmelíků ve vašem chovu.
Je důležité si uvědomit, že přemnožení čmelíci mohou během jediné noci vysát až 5 % krve nosnice. Ačkoli mohou nosnice krev znovu vytvořit, stojí je to mnoho energie a živin, což je celkově oslabuje, snižuje jejich obranyschopnost a zvyšuje náchylnost k různým nemocem.


Pro všechny chovatele drůbeže je proto nesmírně důležité nejen pravidelně monitorovat svůj chov na přítomnost čmelíků, ale také aplikovat účinné metody prevence a kontroly.

Správný výběr a použití kvalitního krmiva a doplňků může v tomto směru výrazně pomoci a zajistit zdraví a dobrou kondici vašich zvířat.

Jak správně chránit slepice před čmelíky? Základem je poskytnout jim kvalitní a suché popeliště. Dřevěný popel smíchaný s jemnou jílovitou zeminou je ideální volbou. Pro zvýšení ochrany doporučujeme přidat křemelinu obohacenou o esenciální oleje, které čmelíky odpuzují. V naší nabídce najdete Křemelinu MISTRAL LAYER, která poslouží jako dokonalá náhrada za popel v popelišti.

Dále je důležité udržovat kurník čistý a zbavený předmětů, které by mohly čmelíkům poskytnout úkryt. Staré materiály, linoleum, lepenky, plechy a další, by měly být odstraněny. Klíčové je také čištění spár a prasklin, kde se čmelíci mohou schovávat.

Pokud máte zateplený kurník, je vhodné jej občas rozebrat a prozkoumat mezistěny, kam můžete aplikovat křemelinu MISTRAL LAYER. Tento bezpečný a efektivní prostředek byste měli rovnoměrně rozprostřít po celém kurníku, zejména do koutů, na spoje stěn a podlahy, a nezapomenout ani na snášková hnízda.

Pro další prevenci proti čmelíkům můžete využít ACARITEC, preventivní nátěr pro bidla a další povrchy, který můžete také stříkat. Do pitné vody dodávejte ACARIFLASH, směs bylinných extraktů speciálně navrženou proti čmelíkům, která pomůže snížit jejich rozmnožovací potenciál.

Chcete rychle zjistit, zda máte v kurníku čmelíky? Vytvořte si lepenkové pastičky a umístěte je na místa, kde slepice hřadují. Tyto pastičky stačí pravidelně kontrolovat a při objevení čmelíků začít s intenzivnějšími opatřeními.

Nezapomeňte, že prevence a pravidelná údržba jsou klíčové. Aplikujte křemelinu pravidelně, hlavně po čištění kurníku a nevynechejte ani snášková hnízda. Tato jednoduchá opatření pomohou udržet vaše slepice zdravé a chráněné před nežádoucími škůdci.

Pokud se už potýkáte s čmelíky ve svém chovu, klíčem k jejich účinné eliminaci je použití komplexního přístupu. Nezáleží jen na jednotlivých metodách, ale na jejich vhodné kombinaci. Prvním krokem je důkladná inspekce kurníku, aby bylo možné odhalit skrýše čmelíků. Ty se často nacházejí na místech, kde drůbež tráví většinu času, například kde spí či snáší vejce.
Odstranění čmelíků z těchto úkrytů vyžaduje mechanický zásah, například použitím kartáče namočeného v ACARITEC emulzi. Na místech, kam se fyzicky dostat nelze, aplikujte postřik ACARITEC nebo nasypejte dostatečné množství suché křemeliny.
Ve vaší strategii boje proti čmelíkům by neměla chybět ani obohacená křemelina MISTRAL LAYER. Aplikujte ji pravidelně a neváhejte s množstvím, investice se vám vrátí v podobě účinné prevence.
Pokud se rozhodnete pro použití chemických postřiků, nezapomeňte, že ty nejsou samospasitelné. Je nutné je aplikovat cíleně a dodržovat přísně doporučení uvedená v návodech.
Pro ty, kteří neváhají s použitím chemie a mohou kurník vyplynovat, doporučujeme použít malé dýmovnice místo tradičních sirných knotů.
Při boji s čmelíky je důležité neusnout na vavřínech a všechny vybrané postupy opakovat pravidelně. Prevencí a důsledností lze předejít větším problémům.
Vzhledem k tomu, že v boji proti čmelíkům je potřebná opakovaná aplikace jednotlivých prostředků, speciálně po 7-10 dnech, aby byly zlikvidovány vylíhlé larvy a nymfy, je tato opatrnost klíčová.
Na závěr, pro drobnochovatele jsme připravili balíček REDMITE, který kombinuje tři produkty bez chemikálií, bezpečné jak pro zvířata, tak pro lidi, a které je možné používat bez omezení i za přítomnosti slepic. Tento balíček je optimalizován pro chovy do 20 nosnic. Pokud máte větší počet nosnic, zvažte nákup celých balení jednotlivých složek.
Doufáme, že poskytnuté informace a produkty vám pomohou účinně bojovat s čmelíky ve vašem chovu.

Využijte naše ověřené postupy a produkty pro dosažení optimálního výsledku. Také určitě nazapomeňte použít naše nová krmiva pro nosnice s přírodním přípravkem, který čmelíky od slepic odpuzuje.

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

 

Souhlasím
Nastavit
Nesouhlasím