K čemu potřebuje drůbež grit?

25. 01. 2024, 20:52

Drůbež a ostatní ptáci nemají zuby a jí tvrdou potravu, jako jsou zrna obilí. K rozdrcení potravy ve svém žaludku potřebují drobné kamínky, které najdou a spolknou. Bez těchto kamínků by jejich trávení nebylo účinné.

Kuřata mohou začít dostávat prosetý suchý písek ve speciálním krmítku již čtyři dny po vylíhnutí. Kuřata ve výkrmu mohou dostávat menší říční štěrk. Musíme také pamatovat na dokrmování kachen a hus, které by nepřežily bez štěrku. Kamínky vždy odcházejí ze žaludku a drůbež si je musí doplnit. Nebude na škodu, když i drůbeži, která má přístup do volného výběhu, dáme do zvláštního krmítka drobnější štěrk, aby ho měla volně k dispozici. Velkochov i drobní chovatelé používají místo říčního štěrku upravený grit, což je drobná drť z vápence nebo křemene.

Vápenný grit je také dobrým zdrojem vápníku, který se v žaludku drůbeže rozpouští, proto musí drůbež doplňovat jeho zásoby častěji než křemičitý grit, který se nerozpouští. Menší zrnitost je vhodná pro mláďata drůbeže, ale i pro dospělou drůbež.

Vápenný grit je možné zakoupit na tomto odkazu.

Štítky
Rady

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

 

Souhlasím
Nastavit
Nesouhlasím